Opstipacija kod dece,tvrda stolica, gasovi, nadutost ,krv u stolici, lenja creva -trajno rešite problem bez lekova

elektromodulacija-e-1200x1600.jpg

Problem funkcionalne opstipacije ili u narodu poznat kao “lenja creva” često dugo ostaje nerešen.
Kada i nakon više meseci rešavanja, tegobe pražnjenja još uvjek traju govorimo o tvrdokornoj opstipaciji. Za to obično ima više razloga. Jedan je kasno započinjanje terapije. Naime, roditelji često u početku smatraju da će se situacija sama po sebi rešiti pa se problemu aktivno ne pristupa. Tako se zapravo gubi vreme, povećavaju se razmaci između stolica, proširuje rektum i stalno ponavlja neugodnost pri defekaciji te dete zato dodatno odlaže defekaciju. Ako je dete starije roditelji obično nemaju uvid u učestalost i tvrdoću stolice te ne uočavaju problem dok ne nastupe komplikacije  kao što su  krvi u stolici, bolova u stomaku, nadivenost, gasovi ili prljanja gaćica. Tako se lekaru javljaju obično nakon već dužeg trajanja tegoba. Dalje roditelji često ne žele primenjivati sirupe i čepiće ili ih primenjuju u premalim dozama, bojeći se da se ne “ulenje creva”. Takođe često se prerano prekida lečenje iz straha od navikavanja na terapiju, te se tako ponovo pogoršava stanje i vraća na početak problema.
Ako je opstipacija dugo trajala često je rektum dilatiran zbog dugotrajno nakupljene stolice, a dete je izgubilo osećaj nagona.Može se takođe javiti i noćno umokravanje kod  starijeg deteta. U svetu se unazad više godina uspešno primenjuju vežbe defekacije kao I neuromodulacija, tj fizikalna terapija kao nemedikamentozna terapija rešavanja ovog problema.
Specijalnim vežbama dete može uticati na rad mišića koji učestvuju u kontroli defekacije i sprečavanju inkontinencije stolice. Tako u konkretnom slučaju dete uči da pravovremeno primeti signal dolaska stolice u završno debelo crevo, vežba koordinaciju mišića male karlice i postizanje uredne evakuacije stolice. Ako se radi o inkontinenciji vežba se zadržavanje stolice.
Takođe se uz vežbe koristi i neuromodulacija, tj TENS( transkutana električna nervna stimulacija) i/ili interferentne struje koje dovode do nadražaja nerava preko kože stomaka I tako stimulišu pokrete debelog creva koji dovode do ubrzanja tranzita kroz debelo crevo I lakše I brže defekacije. Ova metoda fizikalne terapije je bezbedna, ugodna I bezbolna , što je jako važno u pedijatrijskom uzrastu. Tehnikama vežbi I neurostimulacije dobijaju se dugotrajni rezultati, bez dodatne primene lekova i/ili medicinskih sredstava.
Od sada se u našoj ordinaciji sprovodi TEHNIKA VEŽBANJA i NEUROMODULACIJE kod dece koja imaju problem sa defekacijom.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + fourteen =


Copyright by pedijatrija-boskovic.com 2017.

Sva prava zadržana.