EEG-kod-dece.jpg

Elektroencefalografija (EEG) je najčešće korišćena dijagnostička metoda u dečijoj neurologiji jer je bezopasna , bezbolna i jednostavna, a detektuje abnormalnosti moždane aktivnosti.

EEG se izvodi pomoću elektroda koje se postave na površinu glave. Ona grafički registruje električnu aktivnost neurona (moždanih ćelija). Ona prikazuje trenutnu aktivnost moždanih ćelija, koja se menja u zavisnosti od stanja osobe koja se snima (pospanost, spavanje, umor, glad, budnost, glavobolja ili neprospavana noć). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tehnika snimanja izvodi se u sedećem ili ležećem položaju, u poziciji koja omogućava mir i opuštanje. Od bolesnika se tokom snimanja traži da na nalog otvori i zatvori oči. Snimanje traje dvadesetak minuta. Tokom snimanja sprovode se aktivacijske tehnike koje provociraju aktivnost moždanih ćelija, kao što su duboko disanje i fotostimulacija, da bi se izazvale eventualne prikrivene nepravilnosti moždanih ćelija.

Elektroencefalografija (EEG) je standardna dijagnostička metoda procene nakon bilo kakvog poremećaja stanja svesti kod dece, a ima i brojne kliničke i istraživačke indikacije u pedijatriji. Ova metoda se koristi za dijagnostikovanje epilepsije, diferenciranje epileptičnih od neepileptičnih napada i dijagnostikovanje pojedinih epileptičnih sindroma.

Pored toga, EEG se koristi i u diferencijalno dijagnostičkoj obradi pacijenata kada su u pitanju: neepileptični poremećaj stanja svesti, progresivne neurodegenerativne bolesti,glavobolje, tumori i drugi ekspanzivni intrakranijalni proces, poremećaj cirkulacije,zapaljenski procesi, traume, poremećaji spavanja.

Neophodno je da svako dete upućeno na EEG bude prvo pregledano od strane  iskusnog  kliničkog neurologa koji se bavi razvojnom neurologijom i neurofiziologijom i koji će indikovati EEG pregled.

Sa druge strane EEG pregled kod dece  zahteva strpljive , pedantne, edukovane i iskusne  EEG tehničare ( sa višedecenijskim kliničkim iskustvom)  koje možete naći u našoj ordinaciji -Pedijatriji Dr Bošković.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 4 =


Copyright by pedijatrija-boskovic.com 2017.

Sva prava zadržana.