Dr Bošković: Sledite ove savete i neće vas "boleti glava" od sunčanice VIDEO

Prethodnih dana čuli smo stručnjake da nas čeka toplije leto ove godine, odlično da se nadoknadi vitamin D, ali šta ako preteramo i udari nas sunčanica?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Preventiva je najvažnija, kaže za TV Prva pedijatar gastroenterolog dr Aleksandra Bošković.

"Potrebno je da izbegavamo Sunce od 10 do 18 sati tokom leta, da pijemo dosta tečnosti i deca i odrasli da nose šeširiće ili kačkete. Malu decu ne treba pretopljavati. Jedan sloj garderobe manje u odnosu na garderobu majke je dovoljan za malu decu. Majke ne pokrivajte kolica pelenama. Mnogo je bolje da šetat bebu u otvorenim kolicima u debeloj hladovini što ranije ujutru ili kasnije popodne", poručuje dr Bošković.

Sunčanica predstavlja poremećaj u termoregulaciji i nastaje onda kad je naša glava direktno i suviše izložena sunčevoj toploti. Tada organizam pokušava da se rashladi tako što se šire krvni sudovi da bi što više tzv. hladne krvi došlo u sva naša tkiva i organe i kako bi se povećao proces znojenja.

"To se isto dešava i u mozgu, tako da dolazi do povećane cirkulacije koja dovodi do povećanja volumena mozga, te nastaju simptomi koji su slični onima kod potresa mozga i mogu da budu jako ozbiljni. Mala deca su najčešće nervozna, plačljiva, odbijaju da jedu, može se javiti povraćanje, povišena temperatura ili malaksalost i pospanost. Kod starije dece i odraslih su češća glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, malaksalost ili nesvestica".

A koliko sati dnevno je dovoljno da provedemo na Suncu, saznajte u videu:

strana 1 od 9 idi na stranu