Povišena temperatura

povisena-temperatura-1200x800.jpg

Prim.Dr.Sci. Med. Aleksandra Bošković, pedijatar, gastroenterolog

Naš organizam je neprekidno izložen promenama spoljne temperature. Za održavanje naše telesne temperature stalnom, brinu se naši termoregulatorni mehanizmi. Njih pokreće centar u mozgu (u hipotalamusu) koji funkcioniše kao termostat. On reaguje na svako povišenje ili sniženje temperature u okolini i u telu, šaljući informacije na periferiju, nakon čega se uključuju procesi znojenja, isparavanja tečnosti kao i širenja ili sužavanja krvih sudova.

Povišene telesna temperatura nastaje u stanjima kada se usled delovanja različitih etioloških faktora (iz tela ili okoline) centar za termoregulaciju podesi na veći nivo. Najčešći razlog su virusi i bakterije koje pojačano stvaraju pirogene koji potom stimulišu porast temperature. Iako je to na prvi pogled štetno, s druge strane to nam signalira postojanje bolesti, pomaže praćenju težine i toka bolesti, a i stimuliše nespecifični imunološki odgovor. Drugi, ređi uzrok povišene temperature su sunčanice i toplotni udar kada se takođe poremeti bazična termoregulacija.

Normalna telesna temperatura zdravog deteta kreće se od 36 do 37 C na površini kože, a na sluznicama (usne šupljine i rektalno) za 0,5-1 C više. Temperatura je u jutarnjim satima niža za oko 0,3 C od one večernje.

Blago povišena temperatura (subfebrilnost) na koži je već ona koja prelazi 37C, a značajnije ona preko 38C. Preko 39C su jako visoke temperature. Iako već dodirom ponekad možemo ustanoviti da dete ima povišenu temperaturu, takav postupak je nedovoljno pouzdan i preporučuje se uvijek precizno je izmeriti.

Kad se ustanovi povišena temperatura, korisno je: dete raskomotiti, prostoriju ne pregrejavati optimalna je temp. oko 21C, povećati unos tečnosti, tj. dete češće nuditi da pije ili da doji,
okupati dete u mlakoj vodi ili staviti obloge od vode.

Ako je temperatura pod pazuhom preko 38,5C a uz ranije navedene mere potrebno je koristiti lek za snižavanje temperature (antipiretik).
Prvi izbor za decu je paracetamol. Primjenjuje se 10-15mg/kg/dozi, nikako ne češće od svaka 4 sata. Previsoke ili prečeste doze mogu dovesti do ozbiljnih toksičnih efekata .
Ibuprofen se može davati na 6h 5-10mg/kg. Treba voditi računa da prečesto davanje ibuprofena može oštetiti sluzokožu želuca i dovesti do gastritisa.
Terapija antipiretika se može dati rektalno, u formi čepića, ili na usta, u obliku sirupa a starijoj deci može i u obliku tableta.

Aspirin se NE primenjuje kod dece !

Sama za sebe visina temperature ne govori uvek o težini bolesti. Potrebno je pratiti prateće znake kao što su klonulost, bolnost,pospanost, glavobolju, ukočen vrat, osip po koži itd
Ako vaše dete ima povišenu telesnu temperaturu potrebno je javiti se pedijatru na pregled.
U pedijatrijskoj ordinaciji “Dr Bošković” moguće je odmah uraditi kks sa Le formulom kao i CRP na osnovu kojih će pedijatar odrediti da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija i na vreme započeti adekvatno lečenje.

Copyright by pedijatrija-boskovic.com 2017.

Sva prava zadržana.