Infantilne kolike

infantilne-kolike-1200x800.jpg

Prim.Dr.Sci. Med. Aleksandra Bošković, pedijatar, gastroenterolog

Infantilne kolike predstavljaju paroksizmalno, intenzivno plakanje bez indentifikovanog uzročnika zdravog novorođenčeta. Klasična definicija je pravilo trojke: epizode plača i/ili iritabilnost deteta, koji traje više od 3 sata dnevno , ponavlja se najmanje 3 dana nedeljno, i traje minimum tri nedelje. Uz to se odojče normalno razvija i napreduje. Kolike su zapravo vrlo česte; procjenjuje se da se javljaju u oko 10-25% odojčadi. Nema razlike u učestalosti između devojčica i dečaka kao ni između dojene i nedojene dece. Kako su dramatičnog izgleda i ponavljajućeg karaktera, izazivaju veliki stres i zabrinutost roditelja.

Kolike se tipično javalju nakon druge ili treće nedelje života, obično su najizraženije oko šeste nedelje života nakon čega postepeno nestaju, uglavnom sa navršena tri meseca.Vrlo retko mogu trajati i duže kada je uvek potrebno konsultovati pedijatra, jer u diferencijalnoj dijagnozi dolaze gastroezofagealni refluks,urinarna infekcija, otitis, alergija na peptide kravljeg mleka, invaginacija, itd.
Do danas se ne zna tačan uzok.Postoje razne pretpostavke kao što su gutanje vazduha prejedanje, nezrelost gastrointestinalnog trakta, slabija aktivnost enzima za varenje mlečnog šećera, neuspostavljen normalni dnevni ritam. A u poslednje vreme se veliki značaj pridaje i ulozi aberantne intestinalne mikroflore. Kliničkim studijama dokazana je povećana koncentracija vodonika koji proizvode Gram negativne bakterije u crevima kao i povećana koncentracija Escherichie coli, u fecesu beba sa infantilnim kolikama.
Najčešće se manifestuju kao neutešan plač bez jasnog povoda, privlačenje nogu što izgleda kao grčenje, praćeno gasovima i pretakanjem u trbuhu, zbog čega se i stiče utisak bolova. Tegobe se najčešće javljaju u popodnevnim satima, ili uveče, kao i nakon obroka,a sve se obično ponavlja iz dana u dan. Iako dramatično izgledaju, infantilne kolike su benignog karaktera,dete je dobrog apetita, dobro uzima obroke, ima normalne stolice i zdravo izgleda.
Ipak , korisno je javiti se pedijatru koji će proceniti stanje deteta, potvrditi da nema bolesti i umiriti roditelje.

Do sada su objavljene brojne studije koje nisu dokazale delotvornost primene raznih farmaceutskih proizvoda (simetikon, biljnih lijekova i sl.) u cilju smirivanja kolika. Probiotik Lactobacillus reuteri i Lactobacillus rhamnosus LGG dokazano obezbeđuju dobru kolonizaciju, uspešnu imunomodulaciju i povoljne metaboličke efekte. Beba manje plače, duže spava, poboljšava se kvalitet života cele porodice i smanjuje se broj poseta/telefonskih poziva lekarima.
Ono što roditelji svakako mogu da urade jeste da smire odojče, da ga nose i nežno lupkaju po leđima da odojče podrigne i izbaci suvišan vazduh iz stomaka ili da zagreju stomačić toplim pelenama ili termoforom.

Copyright by pedijatrija-boskovic.com 2017.

Sva prava zadržana.