Imunoterapija

imunoterapija-1200x800.jpg

Mr.Sci.Med. Dr Gordana Petrović, pedijatar, imunolog

Imunoterapija je priznati i prihvaćeni oblik kauzalnog lečenja alergijskog rinitisa, alergijskog konjunktivitisa i astme.
Pun naziv ove terapijske metode, alergen specifična imunoterapija (ASIT) pokazuje mehanizam delovanja ove vrste lečenja. Tokom lečenja primenjuju se vakcine koje sadrže materije na koje je dete preosetljivo.
Ukoliko je lekar, posle pažljive analize alergijskih tegoba deteta odlučio da propiše ASIT (poznatu i kao hiposenzibilizacija, ili „vakcina za alergiju“), važno je da se roditelji upoznaju sa opštim principima lečenja i pravilima za njenu upotrebu. Pre svega, važno je znati da ne postoji čarobni štapić za alergijsku bolest. Neki bolesnici postižu veliko poboljšanje sa imunoterapijom. Oni praktično ostaju bez simptoma i potrebe za daljim uzimanjem lekova. Drugi, nažalost, imaju malu korist (ili nemaju nikakvog boljitka) od ovog tretmana. Odlučujući se za imunoterapiju, doktor je, na osnovu saznanja iz međunarodnih preporuka i iz svog iskustva, predvideo da će imunoterapija biti korisna. Međutim, ukoliko je tretman neefikasan, moguće je da on nakon prve godine bude ukinut ili modifikovan. Vidljivo kliničko poboljšanje očekuje se posle nekoliko meseci. Terapija se sprovodi najmanje tri godine, a optimalno je pet godina.
Količina alergena koju će dete dobijati vakcinama će se postepeno povećavati do postizanja doze održavanja, koja će se ponavljati u pravilnim intervalima (tokom tri do pet godina). Cilj ove metode lečenja je detetov organizam i imunološki sistem postane tolerantan na alergene, i tada će moći da toleriše izlaganje alergenima bez uobičajenih simptoma bolesti.
Takođe, treba znati da je ovaj tretman samo jedan od metoda za lečenje alergije vašeg deteta, i da se može primenjivati i uz druge terapijske opcije koje propisuje lekar. Istovremeno, tokom trajanja ASIT, važno je izbegavanje izlaganja kontakta sa alergenom. Za uspešan krajnji ishod lečenja neophodna je, pored pravilno izvedenog tretmana, i adekvatna saradnja roditelja i deteta.

Alergen specifična imunoterapija kod dece – kada se primenjuje

Alergijske bolesti kod kojih je indikovana ova vrsta lečenja su: alergijska upala sluznice nosa (alergijski rinitis, AR), alergijski konjunktivitis i blagi oblici astme, kao i anafilaktičke reakcije na ubod insekata (pčela, osa ili stršljen-opnokrilci).
ASIT se primenjuje kod dece sa senzibilizacijom na jedan ili samo nekoliko sezonskih ili perenijalnih alergena i na otrov (venom) opnokrilaca. Pokazano je da, ukoliko se radi o senzibilizaciji na više alergena, ASIT nije efikasna.
ASIT se primenjuje kao monoterapija, ili uz druge lekove.
ASIT je jedini kauzalni način lečenja, ali ne isključuje mogućnost primene farmakološke terapije.
ASIT kod dece treba primenjivati u ranom uzrastu, nakon pete godine života. Najintenzivnija senzibilizacija je u prvoj deceniji, te je najveća korist od rane primene ove vrste terapije.
ASIT ne treba primenjivati kod dece sa težim oblicima astme ili slabim odgovorom na antiastmatske lekove.

Efikasnost ASIT u dečijem uzrastu

Brojnim studijama pokazano je da, osim kratkoročnih pozitivnih efekata, ASIT je kod dece značajna zbog:

  1.  Mogućnosti da prevenira razvoj polisenzibilizacije,
  2.  Mogućnosti da izmeni prirodni tok alergijskog rinitisa i astme,
  3. Prevenira razvoj astme kod dece sa već prisutnim alergijskim rinitisom
  4. Sprečava ponavljanje anafilaktičkih reakcija na otrov opnokrilaca. Dokazano je da u 95% do 99% slučajeva pojave anafilaktičkih reakcija nakon uboda pčele, ose ili stršljena, ASIT dovodi do izlečenja.

Osim prevencije izlaganja alergenima, ASIT je jedina terapijska metoda koja u dečijem uzrastu deluje direktno na uzrok alergijskih tegoba.

Copyright by pedijatrija-boskovic.com 2017.

Sva prava zadržana.