Celijakija

Celijakija-1-1200x800.jpg

Prim.Dr.Sci. Med. Aleksandra Bošković, pedijatar, gastroenterolog

Celijačna bolest ili gluten senzitivna enteropatija je hronično zapaljensko oboljenje tankog creva koje karakteriše malabsorpcija nakon ingestije glutena, odnosno glijadina i srodnih prolamina iz zrna pšenice, raži i ječma, kod genetski predodređenih individua.Posmatrano sa patogenetskog aspekta,ona je u svojoj suštini autoimuno oboljenje u kojem je gluten pokretač autoimunog procesa.
I pored toga što se za celijačnu bolest dugo zna, tek poslednjih decenija je ustanovljeno da se ona ubraja u red najčešćih hroničnih oboljenja čoveka i da se sa promenjivom učestalošću nalazi kod svih rasa u celom svetu. Primarno se javlja kod pripadnika bele rase, dok je kod drugih rasa znatno ređa ili izuzetno retka.
Incidenca celijačne bolesti kod odraslih i dece dostiže 1% ukupne svetske populacije.
Klasičnu, manifestnu –tipičnu kliničku sliku karakterišu gastrointestinalni simptomi: obilne stolice, slabo napredovanje, distenzija trbuha, hipotonija mišića i često izmenjeno stanje deteta . Starija deca i adolescenti češće imaju manifestne-atipične simptome koji nisu vezani za digestivni sistem: nizak rast, refrakternu sideropenijsku anemiju, kasni pubertet, konvulzije sa cerebralnim kalcifikacijama, perifernu neuropatiju, oštećenje zubne gleđi i konstipaciju. Utvrđeno je da postoje bar dva oblika bolesti u kojima simptomi mogu da budu vrlo blagi,pa čak i da izostanu. Tada govorimo o «latentnom» obliku bolesti: pacijent ima pozitivne serološke testove, ali bez strukturalnog oštećenja creva, ili o «tihom» (silent) obliku, u kome postoje i histološke promene same sluzokože creva, ali bez kliničkih simptoma. Kod obe kategorije postoji rizik da će bolest kad-tad da se ispolji u razvijenoj formi. Takođe se celijakija može javiti udružena sa dijabetesom tip I, sa autoimunim tireoiditisom, trizomijom 21, autoimunim bolestima vezivnog tkiva, dermatitis herpetiformesom, sklerozirajućim holangitisom, adrenalnom isnsuficijencijom, imunoglobulin (IgA) nefropatijom kao i mikroskopskim kolitisom Kriterijume za postavljanje dijagnoze celijakije definisalo je Evropsko udruženje za dečju gastroenterologiju, hepatologiju i nutriciju (ESPGHAN -the European Society of Paediatric Gastroenterology and Nutrition).

  1. Prvi dijagnostički korak je utvrđivanje postojanja antitela u krvi koja su u vezi sa ovom bolešću (antitela na tkivnu transglutaminazu -anti TTG i/ili anti-glijadinska antitela ).
    U pedijatrijskoj ordinaciji “Dr Bošković” moguće je uraditi brzi test na antitela na tkivnu transglutaminazu (visoke senzitivnosti i specifičnosti preko 95%) iz kapi krvi i prsta i dobiti rezultat za 5 minuta.
  2. HLA tipizacija ( prisutnost HLA DQ2,8)
  3. Ezofagogastroduodenoskopija sa biopsijom tankog creva. Mikroskopska slika «zbrisane» sluzokože tankog creva je validan dokaz glutenske enteropatije, mada slična slika postoji kod težih virusnih upala tankog creva ili alergije na proteine kravljeg mleka.

Novim preporukama ESPGHAN iz 2012.god. biopsija nije neophodna za postavljanje dijagnoze celijakije ukoliko je dete nosilac HLA DR2,8 i ima visoku koncentraciju anti TTG antitela.
Lečenje celijakije je potpuno izbacivanje glutena iz ishrane. Ne sme se uzimati pšenica, ječam, ovas i raž, u bilo kom obliku: hleb, testo (paste), keks, pite, pice, kao i hranu u kojoj mogu da se, skriveni, nađu sastojci koji sadrže gluten:slatkiši, sladoled, pivo, mesne prerađevine, instant kafa, kečap, senf, industrijske supe. Poželjno je da se koristi hrana na kojoj je jasno deklarisano da ne sadrži gluten.
Kod pacijenata koji se striktno pridržavaju ishrane bez glutena, oporavak je brz–kliničko poboljšanje nastaje već za nekoliko dana ili nedelja, dok potpuni oporavak sluzokože creva može da se očekuje za nekoliko meseci.
Za praćenje uspešnosti sprovođenja terapije koristimo koncentraciju antitela na tkivnu transglutaminazu .
Kako je celijakija nasledna bolest poslednjih godina se insistira na porodičnom ispitivanju. Naime kod svih članova porodice je potrebno uraditi antitela na tkivnu transglutaminazu, kao skrinig test.

Copyright by pedijatrija-boskovic.com 2017.

Sva prava zadržana.